KONTRATA KOLEKTIVE E PUNES PDF

KONTRATA KOLEKTIVE E PUNES PDF

Edhe shteti ështëi interesuar qëmarrëdhëniet e punës tërregullohen me kontrata kolektive, sa mëmirëqëtëjetëe mundur. Home · Documents; Kontrata e Punes – Angisht1 .fsash. Kolektive e Punes E PUNES Kodi i Punes i azhurnuar. Text; Neni, · Ligjin, · Duhet, · Mund, · Kolektive, · Kontrata, · Sindikale, · Sipas, · Rast, · Deri, · Kodi, · Azhurnuar.

Author: Nemuro Zuluramar
Country: Netherlands
Language: English (Spanish)
Genre: Relationship
Published (Last): 16 May 2014
Pages: 15
PDF File Size: 14.81 Mb
ePub File Size: 8.70 Mb
ISBN: 284-3-24611-391-6
Downloads: 13999
Price: Free* [*Free Regsitration Required]
Uploader: Salkree

Nuk bn t ket interes personal n ndrrmarrje ku inspekton, 2.

Marrdhnia apo kontrata e puns n koh t caktuar zakonisht lidhet n kto raste: Personat e siguruar pr raste dhe rrethana t caktuara, jan ata q sigurohen vetm n disa rreziqe si psh. Sistemi i sigurimit social sht trsi publike obligative sociale, n disa raste edhe vullnetare.

Ktu vjen n shprehje automatizmi ligjor, q do t thot se nuk ka nevoj pr hapjen e fardo procedure paraprake me rastin e shkputjes s kontrats s puns. Mirpo, t tjert mendojn se sigurimi shndetsor sht m i gjr, m gjithprfshirs dhe se n vete ngrthen edhe veprimin preventiv edhe at kurativ t shoqris. Kto kontrata i prkisnin legjislacionit civil dhe pr to vlenin dispozitat e kontrats mbi qiran. Subjektt e marrdhnies s puns duhet ti prmbushin obligimet, dhe ti ushtrojn t drejtat e tyre n pajtim me ligjin pozitiv, kontratn e puns dhe marrveshjs kolektive.

Pra, personat q nuk jan inkorporuar n sigurimin social t detyrueshm, munden sipas ktij sigurimi, q veten dhe antart e familjeve t tyre, ti sigurojn m nj vllim m t madh t drejtash dhe prestacionesh,Psh. Kt mnyr e parasheh edhe LTHP n koh t pacaktuar, nuk dihet paraprakisht se sa do t zgjas marrdhnia e puns, gj q subjektt mund ta shkpusin n qdo koh prmes dorheqjes ose nderprerjes s marrdhnies s puns.

  FOSTEX FD-8 MANUAL PDF

Pr tu vendosur marrdhnia e puns, lypset plqimi i dyanshm, i vullnetshm, pa mashtrim, lajthim apo kushtzim t subjektve, por edhe n prputhje me ligjin.

Pr shkak t prmbushjes s paknaqshme t detyrave t puns, 5. Natyra juridike private dhe juridike publike – marrdheniet juridike publike jan raporte t rregulluara me norma kogente, ndrkaq marrdhniet juridike private rregullohen me norma dispozitive gjegjsisht prmes vullnetit t palve.

Temporary disability periods at work are considered as working time. Shkaktimi i rrezikut t caktuar me ligj, personi t jet i sigururar, t ket mbushur vitet e caktuara t moshs dhe t stazhit t pensional, respektivisht stazhit t sigurimit. Bazat e Menaxhimi E Drejte Pune LTHPK nuk parasheh punn vullnetare. Kontratat e veqanta kolektive jan me konkretizuese sepse me to rregullohen m pr s afrmi qshtjet e puns dhe t kontarta s puns pr veprimtari dhe deg t caktuara.

KODI I PUNES | Ligjet e Republikes se Shqiperise

N kto kontrata, shprehimisht caktohet afati i zgjatjes s kontrats. N masat disciplinore q godasin pozitn profesionale t puntorit hyjn caktimi n vend tjetr pune ose transferimi n vend tjetr t puns me pages m t ult, ndrrimi i pozits, ndalesa n avansim etj. Si subjekte t marrdhnies s puns mund t jen edhe: Ose n form t kontrats s veqant, gjegjsisht marrveshjesh, kur me to rregullohen vetm disa qshtje n raportet midis palve kontraktuese nga kjo lmi.

Mbikqyrja sht edhe objekt i normativs ndrkombtare dhe jo vetm asaj kombtare.

KODI I PUNES

Shteti ndikoi me an t legjislacionit, ndrsa sindikata prmes kontratave kolektive. Edhe n dispozitat e nenit 5 t ligjit themelor t puns, puntort jan t mbrojtur ndaj akteve t diskriminimit sindikal.

Parimet kryesore n t drejtn e sigurimit social jan reciprociteti dhe solidariteti. E drejta e puns prndryshe ndahet n t drejtn individuale dhe n t drejtn kolektive t puns. Mbrojtja e t drejtave sindikale sht objekt i konventave dhe rekomandimeve t ONP-s. kontrsta

  FORM 4506T EZ PDF

e Drejta e Punes

N shkencn bashkkohore juridike, mbizotron mendimi se kontrata e puns sht kontrat adhezive-kontrat e aksesit, ku njra pal gjat lidhjes i formulon paraprakisht kushtet e lidhjes s saj, kurse pala tjeter pajtohet ose jo me ato. The employment contract is concluded when the employee accepts the performance of a work or service for a fixed or indefinite period of time, within the framework of the organization and the orders of the employer and that, under these circumstances, it is carried out through payment.

E drejta e punes komplet Documents. Qllimi i s drejts sociale sht sigurimi i ekzistencs jetsore t njeriut si titullar i s drejts, q ti ndihmohet atij tejkalimi ose zbutja e nevojave t tij sociale. E drejta e vejs n pagtyr, shpenzimet e varrimit, ndihma e pasvdekjes etj.

e Drejta e Punes

Prmes ksaj vhet fondamenti dhe qllimi kryesor e i prgjithshm shoqror – barazia e njerzve n dinjitet dhe t drejta e cila rregullohet me norma juridike publike shtetrore. Prgjegjsia duhet t ket ndrlidhur me punn dhe vendin e puns,3. Informatike Praktike – uamd.

Urdhrimi i masave immediate, prfshir edhe ndalimin e prodhimit, nse ato rrezikojn seriozisht shndetin dhe sigurin e puntorve.

Nse shkelen dispozitat e kontrats kolektive, palt kontraktuese mund t ushtrojn padi sindikats ndrkaq, i njihet e drejta q t krkoj anulimin e kontratave individuale mbi punn nse ato nuk jan n pajtim me dispozitat e kontrats kolektive.